Nu är det full gång i vår odling med snittulpaner! I februari börjar flera av våra lite ”roligare” sorter att dyka upp, så som dubbla-, papegoj- och fransiga tulpaner, vi har ca 30 olika sorter i odlingen men alla finns inte hela tiden. Vissa av sorterna passar bättre för en tidig respektive sen drivning, det som gör att de inte kanske passar för drivning hela säsongen kan vara att de växer för fort när det blir lite varmare eller helt enkelt inte växer alls om de inte fått vila tillräckligt.

Då kanske någon undrar vad man menar med vila?

Jo, det är precis som när du ska plantera lökar hemma i trädgården att det gör man på hösten, skillnaden är att vi sätter ner dem i en lökkällare istället för att gräva ner dem under jord. De planteras i en låda med jord och täcks med ett tunt jordlager, vi använder en speciell lökjord som innehåller rätt näring och mer grus och sand än vanlig plantjord. Därefter vattnas de ordentligt och sätts ner i lökkällaren, detta sker med start i september och fortsätter en bit in i oktober. När alla lökar är planterade får de vila i källaren där det är både mörkt och fuktigt, vi vattnar regelbundet och temperaturen försöker vi hålla under 8 grader. Detta simulerar vintervilan för dem så att de ska ”förstå” att det är dags att blomma när ”våren” kommer och det är ju när vi bestämmer att det är dags för dem att komma upp i ljuset och värmen.

Efter det att de plockats upp tar det ca 3 veckor tills de är skördeklara, detta kan skilja lite mellan sort till sort och under säsongen, tidigt på säsongen tar det längre tid då det oftast är lite kallare och mörkare och i slutet går det snabbare då det är ljusare och varmare.

Olika sorter kan behöva olika lång vila för att blomma optimalt, precis som med trädgårdstulpaner, alla sorter blommar inte samtidigt i rabatten heller!

Ibland kan man se det som många kallar ”hösttulpaner”, det är tulpaner som blommar redan i september/oktober, detta är tulpaner som fryst ner föregående år och väcks till liv på hösten, eller så är det lökar som odlats på Nya Zeeland och fraktats hit till Europa. Detta är inget vi odlar då vi tycker att kvalitén blir lidande och att tulpaner ska njutas på våren! (okej, vi smygstartar alltid med lite inför julen!)

Vår tulpansäsong varar vanligtvis från strax innan jul och ungefär fram till påsk. Under denna tiden kan vi sälja både avklippta på snitt och med lök, köper man på snitt är det alltid bra att se till att de är vattendragna innan man arrangerar dem, bästa sättet att vattendra dem är att skära av en bit av stjälken, sätta dem i rejält med kallt vatten med pappret eller plasten kvar.

Vill man ha med löken kvar så behöver man ju endast se till att det är ca 1cm vatten i botten på vasen och fylla på vid behov och sedan njuta!

Varmt välkomna in och besök vår odling och köpa med dig ett fång hem, eller kanske på lök!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *