I år kommer vi ta hem några för oss nya lite ovanligare grönsaker.

De kommer levereras som pluggplantor/sticklingar och du som kund kan förboka om du vill testa att odla dessa.

Det är fem olika sorter och du kan mixa hur du vill.

Sticklingarna hämtar du hos oss v.20.

Begränsat antal, först till kvarn!

25kr/st

Du kan antingen beställa dom här i vår webbshop eller i butiken.

Information om de olika kan du läsa här nedan:

 

Solanum Muricatum Pepino ”Copa”

     

Bild: Volmary GmbH

Pepino är en ny fruktgrönsak som har sitt ursprung i Peru. De har dekorativa violett-randiga, äggformade frukter. Smaken påminner om meloner, även om den ingår i tomatsläktet (Solanum) och fruktköttet tas ut med sked på samma sätt som man gör med kiwi.

Pepino odlas på samma sätt som tomat, i varma växtlägen och kan ledas upp med snören precis som tomater. Plantan blir ca 1 meter hög och frukten ungefär som ett ägg i storlek.

De planteras ut först när det är frostfritt och sen är det bara att låta den växa. Du behöver inte tjuva den som man gör med de flesta tomatsorterna och skördas sedan på sensommaren. Skörda frukten direkt när den är mogen dvs. när den är mjuk och börjat dofta lite och förvara dem sedan i rumstemperatur där de klarar sig några veckor. Lägger du dem i kylen är risken att de tappar smak och blir lite mosiga.

Du kan äta frukten som den är, eller exempelvis servera till glass eller göra sylt på den. Se bara till att den är ordentligt mogen när du äter den eftersom den annars kan innehålla hög halt av solanin.

 

Ipomea Batatas ”Vineland Early Orange”

       

Bild: Volmary GmbH

Denna sötpotatis är en mycket produktiv sort. Sötpotatisen kräver mycket värme och vatten men annars är det en lättodlad växt. Vineland-serien av sötpotatis är bra anpassade för våra nordiska förhållanden.

Plantera inte sticklingarna i allt för små eller trånga krukor innan utplantering eftersom plantan prioriterar rotutveckling de första 30 dagarna och behöver gott om plats att rota sig och bilda knölar. Sätter du dem för trångt kan potatisarna bli lite deformerade. Bladpruduktionen kommer senare.

Plantera sedan ut plantorna när frostrisken är över och det är varmt i jorden, minst över 10 grader.

De kräver mycket vatten och värme, därför är odling i växthus är idealisk, men det går lika bra att odla i pallkrage eller kruka. Sedan skördar man sötpotatisen i september-oktober när knölarna vuxit sig stora och skalet tjocknat. Varje planta ger ca 0.5 kg.

 

Smallanthus Sonchifolius Yacón ”Inka red”

   

Bild: Volmary GmbH

Yacón är en ganska ny knölgrönsak som härstammar från Anderna och är släkt med solros och jordärtskockor. Det är en lättodlad växt som kan bli riktigt stor. Smaken på knölarna påminner om päron och är mycket frisk och fruktig. Äts antingen rå eller kokt/stekt.

Du förodlar med fördel Yacón i kruka, ju längre odlingstid (gärna upp mot 7 månader) desto större knölar kommer du få skörda. Växten trivs bäst i näringsrik jord. Den vissnar naturligt under sensommaren/hösten och då är det dags att skörda knölarna. Gräv försiktigt fram dem och låt dem sedan torka i solen, eller på ljus och torr plats. Detta för att öka sötman i knölarna, som sedan lagras svalt och torrt likt potatis, men till skillnad från potatis tål de att lagras ljust. De har lång hållbarhet.

I samband med skörden kan du också ta hand om de uppsvällda rötterna, som sitter strax under ytan. De kallas rhizomer och är växtens övervintringsorgan. Lägg dem i torvmull och förvara svalt och frostfritt till våren då de planteras på nytt. Eller, om du odlat i kruka, kan hela krukan ställas undan på en frostfri, sval plats som exempelvis i ett garage.

 

Stachys Sieboldii Korogi ”Conito”

     

Bild: Volmary GmbH

Växten kommer ursprungligen från Kina där den växer vilt, men odlas även i Japan och Frankrike där den kan köpas som delikatess. Korogi tillhör plistersläktet med avlånga spetsiga blad och lila snygga blomspiror.

De vita ätbara knölarna kan användas på samma sätt som potatis och smaken påminner lite om kronärtskocka. Man kan förvälla, steka och salta som ett gott tillbehör. Man behöver inte besvära sig med att skala knölarna, eftersom de inte blir mer än 2-6 cm långa.

 Korogin skördas från senhöst tills de börjar gro igen på våren, då kan man plocka upp de flesta knölarna men också spara några för ny tillväxt till nästa säsong. Varje knöl ger många nya knölar. Korogin är flerårig och vinterhärdig och behöver därför inte grävas upp på vintern. Den föredrar mullrik fuktighetshållande jord som samtidigt är väldränerad och odlas bäst i sol-halvskugga.

 

Oxalis Tuberosa OKA ”Giggles”

   

Bild: Volmary GmbH

OKA Giggles är en knölväxt från Anderna, som odlades av inkafolket och fortfarande odlas av bönder i Bolivia, Peru och Ecuador. OKA är en kortdagsväxt vilket betyder att den bildar knölar på hösten när dagarna är mörkare.

Dess gul-rödaktiga ätbara rotknölar skördar du sent på hösten, men innan frosten kommer. Smaken är syrlig och du kan antingen riva den i sallad eller ånga/koka/rosta den.

Passar både för odling på frimark och på balkong, men behöver övervintras frostfritt.

Plantan blir ca 50 cm hög och odlas i sol-halvskugga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *